• 013 29 36 13

Veelgestelde vragen

Algemeen

Wat moet ik weten voor ik een pupje aanschaf?

Als je een pup aanschaft is het belangrijk om te weten waarom je een hondje in huis wil halen? Kies daarom een ras dat bij jouw en jouw gezinssituatie past om onnodige problemen te vermijden! Deze keuze maak je in functie van enkele belangrijke vragen:

Moet hij/zij dienen als waakhond/gezelschapshond/herdershond/...?
Elk ras is oorspronkelijk ontstaan met het oog op een bepaalde functie. Zo is de border collie gefokt als herdershond die het vee kan drijven, de rottweiler als waakhond, de chihuahua als gezeldschaphond, etc. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden omdat het 'oerinstinct' vaak nog terug te vinden is in hun dagelijks gedrag.

Hoeveel ruimte heeft de puppy nodig en kan ik hem/haar dit bieden?
Sommige rassen zoals de husky, de border collie, de mechelaar, ... zijn enorm energiek en hebben graag veel ruimte zodat ze kunnen ravotten om die energie kwijt te raken. Zorg ervoor dat jouw huis/tuin voldoende plaats kan bieden aan jouw toekomstige puppy. Een puppy die onvoldoende energie kwijt kan, gaat deze energie op andere manieren proberen kwijt te raken. Ze beginnen te graven, blaffen, bijten, ... . Het volgend gezegde is hierbij zeer toepasselijk: 'Voorkomen is beter dan genezen!'

Is mijn woning puppyproof en is de eventuele tuin veilig omheind?
Zorg ervoor dat jouw pup nergens kan invallen, niet kan knabbelen aan stroomkabels, zich niet kan bezeren aan scherpe voorwerpen, de trap niet kan oplopen (veel puppys hun dieptezicht is nog onvoldoende ontwikkeld om trappen op een veilige manier te beklimmen). Let er ook op dat de puppy geen vergiftiging kan oplopen door eventuele giftige (kamer)planten.

Heb ik voldoende kennis van het ras?
Zorg ervoor dat u genoeg informatie hebt verzameld over het gekozen ras zodat u ook goed voorbereid bent op de opvoeding van uw toekomstige puppy!

Ben ik consequent/geduldig genoeg om het ras dat ik gekozen heb een goede opvoeding te kunnen geven?
Bepaalde rassen hebben een groter temperament en sterker karakter dan andere rassen. Wij denken dan bijvoorbeeld aan de akita inu, chow chow, jack russell, chihuahua (!), stafford, ... . Het is erg belangrijk om deze rassen een zeer consequente en stabiele opvoeding te geven. Ook je geduld zal zeker op proef gesteld worden!

Ben ik financieel stabiel om eventuele medische kosten te kunnen dragen?
Ten laatste, maar zeker niet het onbelangrijkste: een hondje kost geld, wij denken dan aan voeding, verzorging, dierenartsbezoekjes (ontworming, vaccinaties,...), enzoverder. Bent u hierop voorbereid? Vermijd onnodige problemen en houd rekening met jouw budget!

Kies ik het best een reu of een teef?

Voordat je een pup koopt moet je gaan kiezen welk geslacht jouw voorkeur geniet. Hieronder sommen we enkele voor- en nadelen op:

Reu

Voordelen
  1. Castratie is goedkoper dan de sterilisatie bij teefjes  
  2. Het uiterlijk van de reu is vaak imposanter dan dat van teven
  3. Reutjes urineren meestal tegen de zijkant of tegen planten waardoor je gazon gespaard wordt 
Nadelen
  1. Vaak dominanter dan teefjes
  2. Soms aggressief (verdedigen van het territorium) 
  3. Worden vaak zeer vervelend in de buurt van loopse teven
Teef

Voordelen
  1. Vaak aanhankelijker
  2. Vaak makkelijker om op te voeden 
  3. Het is mogelijk om zelf eens een nestje te fokken 
Nadelen
  1. Een sterilisatie is duurder dan een castratie bij de reutjes
  2. Teven verliezen 2x per jaar gedurende een 3tal weken bloed (loopsheid) 
  3. Teefjes zijn vaak smaller gebouwd dan de reutjes. 

Opvoeding

Hoe maak ik mijn puppy zindelijk?

Zindelijk maken, hoe begin ik eraan?

Wat veel mensen niet weten is dat een puppy of een hond van nature al zindelijk is. Ze doen hun behoeften niet op de plaats waar ze slapen of in de omgeving daarvan. Als pups pas geboren worden heb ze natuurlijk nog geen controle over hun sluitspieren en zorgt de moeder ervoor dat het nest proper blijft. 

Eens de pups de leeftijd van 3-4 weken bereiken en zelf beginnen rond te kruipen, zullen ze ook stilaan zindelijk worden. Ze zullen na het slapen, spelen, eten, ... het nest verlaten om dan ergens anders hun behoefte te doen. Natuurlijk kan dit enkel als de pups en de moeder voldoende leefruimte hebben zodat er voldoende plaats is voor de pups om hun behoefte elders dan de slaapplek te doen.

Bij ons krijgen de moeder en de pups allemaal een zeer ruime leefruimte met zelfs uitloop naar buiten zodat de zindelijkheid zo goed mogelijk gestimuleerd kan worden. Ook worden alle leefruimtes dagelijks gekuist zodat de pups leren dat het niet normaal is om tussen hun ontlasting te slapen/spelen/eten etc. Door deze goede voorbereiding zijn de pups bij hun nieuwe thuis veel sneller zindelijk. 
Enkele tips om je puppy snel zindelijk te krijgen:

1. Als je de puppy buiten zet zal je zien dat hij begint rond te snuffelen, te spelen, te rennen, .... . Houd er rekening mee dat pups nu eenmaal snel afgeleid zijn. ze 'vergeten' wat ze eigenlijk kwamen doen. Wordt dan niet boos, maar wees geduldig en blijf liefst stilstaan op één plaats zodat u de puppy niet extra verwart. Zorg dat de puppy de kans krijgt om op zijn gemak een plekje te zoeken om zijn behoefte te doen. Als de pup na 5 minuutjes niets doet, neem hem dan terug naar binnen.

2. Zorg ervoor dat je de pup zeer goed in het oog houdt! Zodra hij begint te snuffelen/draaien/zoeken neem hem dan snel mee naar buiten. Voorkomen dat ze binnen plassen is beter dan dat je het hem uiteindelijk moet gaan afleren.
 
3. Telkens als de pup door zijn pootjes zakt om zijn behoefte te doen, beloon je hem uitbundig (niet als hij klaar is, want dan beloon je het verkeerde gedrag). Hierdoor gaan ze snel beseffen wat nu juist de bedoeling is! Probeer de pup ook zoveel mogelijk op dezelfde plaats zijn behoefte te laten doen. Dan linken ze deze plaats ook sneller met de activiteit die daar van hen verwacht wordt.
 
4. Wanneer zet je best je puppy buiten? Dit doe je na elke 'activiteit' zoals slapen, spelen, eten, ... . Dat zijn immers de momenten dat de pup beseft dat hij iets moet doen. Dit zal meestal om de 2 à 3 uur zijn bij jonge pups. Ga nadat de puppy zijn behoefte heeft gedaan niet onmiddellijk naar binnen. Hiermee voorkomt u dat het doen van zijn behoefte het signaal wordt om naar binnen te gaan.
 
5. 's Nachts of als u weg bent kan u de puppy het best in een bench zetten. Hierdoor hebben ze niet de ruimte om hun behoefte elders dan de slaapplek te doen. Ze zullen dan zo lang mogelijk ophouden. Het is wel de bedoeling dat u hem als u terug bent zo snel mogelijk buiten zet zodat ze snel hun behoefte kunnen doen!
 
6. Neem 's avonds het eten na 17u zeker weg en het drinken na 20u. Hierdoor kan u de puppy nog een laatste keer uitlaten voordat u gaat slapen en zijn de darmen en de blaas leeg van de pup voordat hij gaat slapen.
 
7. Als hij/zij dan toch binnen zijn/haar behoefte heeft gedaan, moet u niet boos worden, want de puppy zal niet beseffen waarom u kwaad bent. Als u het hondje op heterdaad betrapt, mag u wel duidelijk 'foei' zeggen en hem onmiddellijk buiten zetten zodat hij ook weet dat dit niet de bedoeling is.

Als u deze tips goed gebruikt is jouw pup zeer snel zindelijk! Let wel, een ongelukje kan altijd gebeuren aangezien ze nog erg jong zijn!

Kan een pup alleen blijven?

Een tijdje alleen blijven is voor een hond niet erg als hem dit aangeleerd werd als puppy. Er zijn immers veel gezinnen en huishoudens waar de eigenaars overdag moeten gaan werken en de hond dus alleen moet blijven. Het is wel belangrijk om je puppy op te voeden naargelang de gezinssituatie waarin hij zal gaan vertoeven.

Het is ook heel erg fijn om in het begin verlof te nemen als je pas een puppy in huis neemt. Maar let er wel op, je puppy is hierdoor gewend aan al die aandacht en dat gezelschap. Als je verlof voorbij is gaat de pup dus niet weten wat er gebeurt. Hij zal zich eenzaam voelen en gaat misschien blaffen of dingen stuk bijten uit verveling.

Het is belangrijk dat je vlak na de aankoop van een pup (ook in een eventuele verlofperiode) hem af en toe alleen laat. (Dit kan het best met behulp van een bench, als hij nog niet zindelijk is) Zo leert hij dat het normaal is als zijn baasjes af en toe weg zijn. Je begint uiteraard met korte periodes en je beloont hem als hij braaf is. Bouw op deze manier die periodes op tot de gewenste duur. Ga je overdag 8u werken, dan leer je hem om zeker 8u alleen te kunnen zijn.

Op deze manier leert je hond ook dat het normaal is om 8u per dag alleen te zijn. Zo kan je met een gerust hart gaan werken of winkelen zonder dat je puppy zich misdraagt. 

Maar let op: een hond kan gerust een tijd alleen blijven maar het is belangrijk dat u bij uw thuiskomst de hond wél voldoende aandacht geeft. Sommige hondenrassen zijn tevreden met een blokje om wandelen, een spelletje apporteren of een dikke knuffel van het baasje. Andere rassen hebben dan weer een grote wandeling nodig om hun energie kwijt te raken. Houd hier rekening mee zodat u zeker bent dat uw hondje zich ook gelukkig voelt!

Gezondheid & verzorging

Vanaf welke leeftijd kan ik mijn pup laten castreren/steriliseren?

Teven kunnen het best vlak voor de eerste loopsheid gesteriliseerd worden, rond een leeftijd van 5 à 6 maanden. Hierdoor wordt de kans op de ontwikkeling van melkkliertumoren of baarmoederontstekingen enorm verkleind en worden ze ook niet meer loops. Schijndracht zal tevens ook niet meer voorkomen. Wel is er een verhoogde kans op incontinentie, gewichtstoename en een verandering van vacht.

Reuen kunnen gecastreerd worden vanaf ongeveer 6 maanden. Als de castratie vroeg gebeurt, zal de reu meestal minder agressief en dominant zijn dan niet gecastreerde reutjes. Normaal gezien zullen reutjes ook hun pootje niet meer opheffen om te plassen en zullen ze hun verdere leven plassen zoals een teefje, al zittend. Reutjes plassen als pup altijd zoals een teefje. Het is pas wanneer ze sexueel volgroeid zijn, dat ze hun pootje gaan opheffen. Ook groeien gecastreerde reutjes langer door omdat de groeischijven later sluiten. Er kan geen teelbalkanker ontstaan en de kans op tumoren wordt enorm verkleind. De reu zal minder geneigd zijn om dekgedrag te vertonen en zal zijn territorium minder afbakenen. Let wel, de vacht kan veranderen.

Ten slotte: Een castratie of sterilisatie gebeurt altijd in overleg met een dierenarts. Vraag naar de mogelijkheden en naar zijn mening om tot een goed besluit te komen. Uiteraard brengt elke operatie onder narcose ook een bepaald risico met zich mee.

Mag ik mijn puppy wassen?

De vacht van een hond moet niet vaak gewassen worden. Maar het is wel goed om jouw pup een paar keer te wassen als hij jong is, zodat hij deze handeling leert kennen en het later ook zonder problemen toelaat. Ook als de vacht echt vuil is of de hond een reukje heeft mag u hem gerust een keertje wassen.

Sommige honden hebben echter een speciale vacht of huidverzorging nodig. Wij denken dan aan bepaalde rassen zoals shih tzu, maltezer, naakthond, pinscher,... Ook andere rassen die last hebben van bv schilfers, vette of droge huid, infecties, allergieën, vlooien, etc moeten gewassen worden met een speciale (honden)shampoo.

Het gebruik van een kwalitatieve hondenshampoo is erg belangrijk omdat mensenshampoos en vele andere goedkope shampoo's de huid uitdrogen, te veel huidhoorn verwijderen of de vetlaag aantasten van jouw hond.

Wij hebben in ons assortiment verschillende hondenshampoo's ter beschikking. Er zijn diverse soorten shampoo's voor alle huid- en vachtsoorten. Zo kan u een goede en verantwoorde shampoo kiezen voor uw hond.

Meer informatie over onze pups of ouderdieren?

Hezestraat 110
3290 Diest
HK15212283
(0032) 13/29 36 13
info@hezehof.be
Privacy
MA 10:00 - 19:00
DI 10:00 - 19:00
WO 10:00 - 19:00
DO 10:00 - 19:00
VR 10:00 - 19:00
ZA 10:00 - 17:00
ZO 10:00 - 17:00